Gebouwd in 1887 in de Franse
Lodewijk XIV-stijl
De sfeer van Versailles in Doorn
In 1885 kocht de Amsterdamse bankier Hendrik Maurits Jacobus van Loon landgoed Hydepark. Hij liet vrijwel meteen een oranjerie bouwen om zijn exclusieve Zuid-Europese potplanten en bomen te beschermen tegen het Nederlandse klimaat. In 1888 werd het gebouw in gebruik genomen.
Het monument doet met zijn hoge boogramen, pilasters, lijsten, balustrades, koepels en rijke versieringen denken aan bijvoorbeeld de Franse paleizen van Versailles. Dat is geen toeval. Architect Jean Nicolas Landré liet zich namelijk inspireren door de eclectische architectuurstijl van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV.
Flora als eyecatcher op de koepel
Oranjerie Hydepark is symmetrisch ingedeeld en voorzien van drie karakteristieke koepels, die onderling via een open balustrade met elkaar verbonden zijn. Eyecatcher aan de buitenzijde is het verbluffend gedetailleerde beeldhouwwerk bovenop de lantaarn van de middelste koepel. Het gaat om Flora, de Romeinse godin van bloemen en planten.
Voor de Oranjerie ligt een een sierlijke stijltuin met een vijver en fontein. De brede heggenboog in het verlengde van de vijver vormde vroeger de zichtlijn naar Landhuis Hydepark, dat met zijn paleisachtige uitstraling en luxe voorzieningen zijn tijd ver vooruit was. Helaas is het landhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. De oranjerie ontsnapte aan dat lot en is tegenwoordig een geliefde locatie voor exclusieve, kleinschalige zakelijke bijeenkomsten.